Drukuj

Dla pacjenta

Środa z Profilaktyką. Profilaktyka od najmłodszych lat. Kształtowanie nawyków żywieniowych

27.07.2022

Czym skorupka za młodu nasiąknie...

W rodzinach, w których spożywa się wspólne posiłki, dzieci częściej mają prawidłową masę ciała. Tymczasem zaledwie 52,9 % dzieci codziennie zasiada do stołu wspólnie z rodziną. Badania pokazują, że polskie dzieci jedzą za mało owoców, warzyw i przetworów z mleka. Najmłodsi, tuż po skończeniu pierwszego roku życia, piją nadmierne ilości słodzonych soków owocowych. Dzieci w wieku 8-13 lat, których rodzice regularnie spożywają napoje słodzone, też chętnie po nie sięgają. I to trzykrotnie częściej niż ich rówieśnicy, których rodzice takich napojów nie piją.

Złe nawyki żywieniowe mogą prowadzić do otyłości już w wieku dziecięcym. W Polsce problem nadwagi lub otyłości dotyczy ok. 10 proc. dzieci w wieku 1-3 lata i 30 proc. dzieci w wieku wczesnoszkolnym. A otyły młody człowiek z dużym prawdopodobieństwem stanie się otyłym dorosłym. Światowa Organizacja Zdrowia już w 1974 roku zakwalifikowała otyłość do chorób cywilizacyjnych, sugerując, że otyłość stanie się jedną z poważniejszych chorób żywieniowych naszych czasów. Liczba otyłych dzieci (powyżej 5 r.ż.) i młodzieży wzrosła od 1975 r. z 11 milionów do 124 milionów w 2016 r. W Polsce problem nadwagi lub otyłości dotyczy około 10% dzieci w wieku 1-3 lata i 30% dzieci w wieku wczesnoszkolnym.

Bobas Lubi Wybór – pozwólmy dziecku samemu się nakarmić

Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych można rozpocząć już od pierwszego roku życia malucha.

Bobas Lubi Wybór to nowatorski sposób podejścia do karmienia niemowlaka, który opiera się ominięciu etapu karmienia łyżeczką i podawania papek. Dziecko poznaje nowe smaki wszystkimi zmysłami – również dotykiem i zapachem. Zamiast przygotowanych, rozdrobnionych produktów, dziecko dostaje produkty w wersji stałej, które może sobie wziąć do rączki, smakować i wybierać te, które odpowiadają mu najbardziej. Poszczególne produkty np. warzywa, owoce, kasze należy położyć na blacie stołu lub krzesełka do karmienia, aby maluch mógł sam sięgać po kawałki i wkładać je do buzi.

Neofobia, czyli „wybiórcze jedzenie”

Neofobia to niechęć lub lęk dziecka przed próbowaniem nowych produktów spożywczych. Może też dotyczyć lęku przed nową konsystencją produktów. Jest to zjawisko fizjologiczne, pojawia się około 2-5 roku życia, częściej u dziewczynek niż chłopców. Jest to etap przejściowy i naturalny.

Jak pokonać neofobię u dziecka?

  • Eksponuj produkt, którego dziecko nie akceptuje.
  • Poproś, żeby opowiadało, co czuje, kiedy dotyka i wącha produkty.
  • Zadbaj o dobrą atmosferę podczas posiłku.
  • Zachęcaj, proponuj, ale nie stosuj nagród i kar za zjedzenie posiłku.
  • Dziecko łatwiej zaakceptuje nowy produkt, kiedy dostanie go razem z pokarmem, który wcześniej znało.

Jak kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe dzieci?

  • Swoje postępowanie dostosuj do wieku i etapu rozwoju dziecka: zdobądź wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania. To, jak karmimy niemowlaka, ma wpływ na preferencje smakowe w przyszłości.
  • Staraj się zachować stałe pory posiłków dziecka (rób 3-4 godzinne przerwy pomiędzy posiłkami).
  • Staraj się, aby nowe produkty były ładnie podane, bo wygląd ma duże znaczenie.
  • Akceptuj bałagan, który dziecko robi podczas jedzenia.
  • Planuj i przygotowuj posiłki razem z dziećmi.
  • Zadbaj o wspólne, rodzinne spożywanie posiłków w miłej atmosferze.
  • Nie podawaj dzieciom przekąsek pomiędzy posiłkami.
  • Unikaj słodkich napojów i słodyczy. Nie nagradzaj dzieci słodyczami.
  • Rozmawiaj o jedzeniu nie tylko przy stole, staraj się, aby dziecko poznało zasady zdrowego odżywiania.
  • Dopilnuj, aby dzieci piły 1,5 litra wody dziennie.
  • Zadbaj o regularną aktywność fizyczną dzieci. Zalecane jest minimum 60 minut umiarkowanych lub intensywnych ćwiczeń.

Zmień dietę razem z NFZ

Narodowy Fundusz Zdrowia wspólnie z ekspertami opracował innowacyjne rozwiązanie zapewniające zdrowe posiłki dla całej rodziny. To bezpłatny rodzinny plan żywieniowy DASH RODZINA, dostępny na portalu diety.nfz.gov.pl. Przeznaczony jest dla osób dorosłych oraz dzieci i młodzieży w wieku od 4 do 17 lat.

Jak przygotować wspólny, odpowiednio zbilansowany posiłek dla wszystkich domowników? To proste: wystarczy wybrać plan rodzinny – dla co najmniej 2, a maksymalnie dla 8 osób. Portal pomaga określić zapotrzebowanie energetyczne każdego członka rodziny, a pod każdym daniem znajduje się wskazówka, jak procentowo podzielić przygotowaną potrawę pomiędzy członków rodziny.

Dowiedz się więcej:

Źródło: Akademia NFZ

Środa z profilaktyką w Radiu Szczecin, w cotygodniowej audycji zat. Projekt zdrowie

Wszystkie aktualności