Strefa kobiet
Ruszył pilotaż programu "Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy"
Program Dieta Mamy adresowany jest do kobiet, które przebywają w szpitalu w związku z ciążą i porodem. W tym czasie mają zapewnione posiłki złożone z produktów wysokiej jakości, opiekę dietetyka i edukację zdrowego żywienia. Wyższe standardy żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym obowiązują w oddziałach szpitalnych o profilu neonatologicznym, położniczo-ginekologicznym, ginekologicznym, patologii ciąży, położniczym, położnictwa i neonatologii, ginekologii onkologicznej.
W naszym województwie do programu przystąpiło do tej pory 6 szpitali (na 20): Gryfice (od poł. listopada), Drawsko Pomorskie, PSK1 i PSK2 - od 1 grudnia, Białogard i Szczecinek (od 14 grudnia). To pierwszy standard szpitalnego żywienia pacjentów zaproponowany przez Ministerstwo Zdrowia, a finansowany przez NFZ. Pilotaż ma potrwać 2 lata.
Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2019 r. w sprawie programu pilotażowego „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i okresie poporodowym – Dieta Mamy” – otwórz link
Biuro Prasowe ZOW NFZ
Wszystkie aktualności